marți, 14 ianuarie 2014

New single: Shakira feat. Rihanna - Can't Remember To Forget You

Shaaaaaaakira s-a întors. În sfârşit. După un 2013 totalmente sec în ceea ce priveşte cariera ei (bine, neluând în seamă înregistrarea noului album), superdiva latino a scos la înaintare piesa "Can't Remember To Forget You", în complot cu Rihanna. Ditamai colaborarea, trebuie să recunoaştem. Şi asta e ceea ce a ieşit:


Cu ce aş putea începe...În primul rând, piesa este o sticluţă foarte concentrată de new wave, pop-rock şi reggae, cu versuri despre "acel tip care îţi intră pe sub piele şi nu mai poţi scăpa de el". Instrumental, nu reprezintă vreo inovaţie, poate doar îmbinarea interesantă (şi destul de copleşitoare) între genuri. Atât Shakira, cât şi Rihanna au o performanţă vocală foarte bună (şocant...), însă vocile lor superbe mi se par un pic afundate în instrumentalul fioros şi foarte puternic.

S-a spus că nu e destul de mult "bam!" în piesă. Nu neg. S-a spus că mai mergea puţină Rihanna. Nu neg. S-a mai spus şi că, ironic, e o melodie uşor de uitat...Nu neg nici asta. Totuşi, aviz pentru toţi cei care au descoperit-o recent, piesa este un grower. Într-adevăr, se putea stoarce mai mult din această colaborare divină, însă "Can't Remember To Forget You" este o forţă care nu este croită pentru urechile oricărui ascultător, în ciuda aranjamentului destul de mainstream. Apreciez întoarcerea la diva pop-rock ce a fost acum mai multişori ani Shakira şi apreciez ideea colaborării, chiar dacă melodia pare uşor nenaturală pentru Rihanna. Şi versurile sunt şi ele oarecum catchy, însă substanţa lor este ascunsă printre cuvintele ce se încurcă printre instrumentalul virulent şi interprertare, cele două cântând despre acel bărbat de care s-au îndrăgostit aiurea, dar care a rămas o amintire vie (şi fierbinte, se înţelege). Ca o pungă de popcorn: nu mai poţi mânca încă una, dar, ba da, poţi.

Concluzia ar fi că piesa este una destul de bună, puternică, dar uşor nememorabilă. Colaborare ca asta e una pe mileniu. Nu cred că o să le mai vedem vreodată cântând împreună, aşa că gustaţi piesa cât mai puteţi.

By the way, Music chowder evaluează piesele cu dovleci, maximul fiind de cinci dovleci. Pentru că stelele sunt prea mainstream. Iar "Can't Remember To Forget You" primeşte 3,5 din cinci dovleci. Yaaay!

vineri, 3 ianuarie 2014

Au aterizat topurile

Ok, am ales ca la fasole piesele care vor oarecum concura pentru titlul de "cea mai bună producţie românească/internaţională" şi acuş este cazul să desfacem rezultatele. La ambele categorii, am ales opt criterii profesioniste (în principiu) şi am făcut un top pentru fiecare criteriu. Piesa care a adunat cele mai multe puncte, lojic, a câştigat. Trecând peste faptul că toată strădania a durat...ceva, aici sunt clasamentele la cele două categorii (tobe):

Producţii româneşti

5. Grasu XXL feat. Ami - Deja Vu
4. Antonia feat. Puya - Hurricane
3. Elena feat. Glance - Ecou

Le lăsăm un pic deoparte pe primele două, pentru o ţârică de suspans.

Producţii internaţionale

5. Beyoncé - XO
4. Daft Punk feat. Pharell Williams & Nile Rogers - Get Lucky
3. Lorde - Royals

Idem; şi ţin să amintesc că toate piesele sunt foarte bune, iar diferenţele dintre locuri, la ambele categorii, au fost minuscule.

Acum, premiul Music chowder pentru cea mai bună producţie românească a anului 2013...

se acordă...

piesei...



Felicitări Luciei pentru piesa superbă şi videoclipul emoţionant. Emmah Toris a fost la un fir de păr distanţă de primul loc, aşa că merită şi ea felicitări pentru "Ne întâmplăm", precum toate melodiile pe care le-am cules.

Iar pe plan internaţional, fără a mai ocupa spaţiu degeaba, marele premiu Music chowder se acordă...



Lanei Del Rey, pentru frumuseţea de "Young And Beautiful". Să nu uităm, totuşi, de piesa infernal de catchy a lui Oh Land, "Renaisance Girls".

2013 a fost un an grozav în materie de muzică, trebuie să repet. Albume geniale, piese memorabile şi artişti dedicaţi. Şi Miley Cyrus. De-abia aştept să văd ce se va stoarce din 2014.

Am încheiat trilogia premiilor pentru anul trecut, aşa că mă voi axa, de acum, pe recenzii şi lansări noi. Şi surprize. Răspund la orice întrebări neidioate legate de blog.

O săptămână minunată,
Peach

joi, 2 ianuarie 2014

2013 şi minunile lui muzicale. Bun venit, 2014! (continuare)

Artă and that's it

Am vorbit despre cele mai bune zece piese româneşti din 2013, a sosit timpul să mutăm privirea pe întreg mapamondul. Aproape. Am ales, şi de data asta, zece capodopere ale muzicii internaţionale. Normal că a fost destul de greu la cules, însă piesele cu pricina merită toată admiraţia pentru că au dus chestia numită muzică pe noi culmi.

1. Daft Punk feat. Pharell Williams & Nile Rogers - Get Lucky


Daft Punk, adică doi regi ai muzicii dance care poartă non-stop căşti de roboţi de care nimic nu trece, au bombardat în 2013 lumea muzicală cu un nou album meşterit cu ultra profesionalism. De pe el, au remorcat o piesă extrem de interesantă, produsă de (tobe) Pharell Williams. Dincolo de producţia impecabilă sugerată, piesa combină toate decadele muzicale de la '70 încoace fără a fi inaccesibilă publicului modern. Toată haita din spatele ei au avut grijă să găsească nişte acorduri care reuşesc să gâdile bine osul plăcerii auditive, astea plus versurile infernal de şlagăroase pe vocea distinctă a lui Pharell Williams au reuşit să facă piesa una dintre cele mai bune ale anului 2013. Sau cea mai bună, după n surse.

2. Beyoncé - XO


Înainte de 13 decembrie 2013, au existat multe suspiciuni cum că ea, Queen B, ar coace un album nou, al cincilea din carieră. Desigur, erau doar zvonuri. Ba nu. Noul album omonim a fost lansat în miezul nopţii, fără niciun avertisment, iar restul e istorie. Vânzări record, fani înnebuniţi, laude peste laude şi "cel mai de succes album din cariera ei", pare-se. Lead-single-ul lui este imnul pop-electronic "XO", compus, în mare, de atotcreativul Ryan Tedder. Vocea superbă a divei cade ca o ghilotină peste instrumentalul delicios de experimental, cântând despre (ceea ce a trebuit clarificat) "a iubi pe cineva înainte de a-l pierde". Ce pot spune, beat-ul este genial, iar piesa ca atare este o formulă infailibilă, ca şi albumul. Artificii.

3. Lorde - Royals


Asemănător cu amintita Emmah Toris, Lorde a păşit în privirea lumii de nicăieri. Cântăreaţa neo-zeelandeză de 17 ani (cu numele pronunţat [lo:rd]) a câştigat şi ea un concurs de talente la şcoala în care învăţa şi, într-un fel sau altul, a scos albumul visurilor sale. Un album art pop-alternative despre viaţa simplă de adolescent numit "Pure Heroine". Căpetenia lui este piesa "Royals" care a avut un succes total neaşteptat în 'Murica, ajungând pe primul loc în Billboard Hot 100. Faima melodiei sa răspândit rapid în toată lumea şi gata, Lorde a luat cu asalt vieţile tuturor şi s-a impus fantastic. Piesa mai sus amintită este printre preferatele citicilor din 2013 şi a şi câştigat un concurs de compoziţie în ţara de baştină a lui Lorde. În sine, este o compoziţie simplă (stil minimal) cu parfum de art pop şi versuri în care se poate recunoaşte oricine de vârsta ei. Exact simplitatea şi sinceritatea piesei (şi ale albumului) sunt cele care au urcat-o pe culmile succesului şi care o vor păstra acolo pe Lorde îndeajuns de mult încât să nu rămână în breasla one-hit-wonder-ilor.

4. Autre Ne Veut - Play By Play


Pun pariu pe orice că absolut nimeni din cei care citesc acum n-a auzit în viaţa lui de Autre Ne Veut. Acest "I want no other" este un umil artist din NYC care şi-a început cariera de cântăreţ-compozitor în 2010. În 2013, el şi-a lansat cel de-al doilea album, produs de el însuşi (OMG), botezat "Anxiety". Lead-single-ul lui: bucăţica de R&B alternativ " Play By Play". Ce pot să spun despre piesa asta...Este fenomenală. Are o producţie divină cu absolut tot ce înseamnă Pop/R&B/Electronic, concentrată în aşa fel încât să nu te lase să răsufli. Vocea lui languroaso-puternică se luptă cu instrumentalul extrem de complex, rezultând ceva vulcanic şi colorat. Albumul său este denumit unul din cele mai bune ale anului trecut (războindu-se cu "Beyoncé", normal), iar piesa de faţă este ridicată în slăvi. Merită. Nu sunt eu mare fan al odiseelor electronice, însă "Play By Play" chiar e un must listen.

5. Taylor Swift - Red


"Red" este un album superb. Precum Taylor. A avut un succes formidabil şi vânzări fabuloase, a primit o grămadă de premii, a fost aclamat de critici ş.a.m.d. Al cincilea single de pe album îi poartă numele şi a fost lansat în vara lui 2013. "Red" păstrează dulceaţa şi aspectul de pâine caldă al pieselor specifice lui Taylor Swift, însă are ceva în plus. Un dramatism atât în versuri, cât şi în instrumental, un auto-tune delicios ataşat de refren, o performanţă sinceră şi apăsată din partea lui Taylor. Este o piesă care chiar pică bine şi care arată ce poate cea mai celebră artistă country a momentului. Pică bine oricui, în orice moment al zilei şi este foarte frumos produsă. Chiar dacă este o (altă) piesă de despărţire, Taylor reuşeşte să surprindă ideea esenţializând-o în culori şi comparaţii la care nu mai ea se putea gândi. Să o aplaudăm din nou pe Taylor Swift pentru un album excelent şi să aşteptăm cel de-al cincilea său album, care o să cadă din cer, mai devreme sau mai târziu, în 2014.

6. Lana Del Rey - Young And Beautiful


All hail the one and only Queen Lana. Artista este cel mai bun lucru pe care l-a păţit muzica în 2012. Albumul său de debut comercial, "Born To Die", impecabil, genial, dramatic, perfect, fabulos şi-a încheiat odiseea în decembrie 2013 prin scurtmetrajul de poveste "Tropico". Asta nu înseamnă că Lana Del Genius nu a fost implicată şi în alte proiecte. Lana a fost recrutată să scrie o piesă pentru coloana sonoră a celebrului film "Marele Gatsby". L-a luat frumuşel de mânuţă pe bunul său tovarăş Rick Nowels şi au scris împreună capodopera "Young And Beautiful", care, nu se poate, a servit drept lead single pentru albumul cu piesele din respectiva coloană sonoră. "Young And Beautiful" este o baladă rock alternativ cu elemente de indie imaculat produsă şi care are un dramatism delicios, specific Lanei. Vocea ei fumurie abundă în ecouri înşirate pe un instrumental "haunting". Iar refrenul îţi topeşte sufletul: "Mă vei mai iubi când nu voi mai fi tânără şi frumoasă? Mă vei mai iubi când nu voi mai aveau decât sufletul meu îndurerat?". Normal că te vom iubi, Lana. Piesa ta este o adevărată bijuterie. Îţi aşteptăm albumul pe care ni l-ai promis în 2014.

7. Katy Perry - Roar


Katy Perry a început să-şi afişeze statutul de femeie puternică prin albumul lansat în octombrie 2013, "Prism". Sigur, are suişuri şi coborâşuri, însă primele trei piese lansate, "Roar", "Unconditionally" şi "Dark Horse" sunt cu siguranţă suişuri şi merită ascultate. Lead single-ul este piesa power pop "Roar", care chiar o arată pe Katy ca o femeie puternică. Deşi este evident produsă pentru succes comercial, mesajul piesei este unul optimist şi bine pironit. Katy cântă despre voinţă şi reinventare de sine pe o producţie consistentă şi solidă, iar interpretarea ei arată că a evoluat destul de mult pe plan vocal. Dacă stai să urmăreşti cu videoclipul, rămâi cu mentalitatea de "sunt puternic, nimic nu mă doboară, nu mă las înfrânt, you're gonna hear me roaaaaaaar", la o adică, melodia are efectul dorit. Este o briză tropicală de auto-determinare bine gândită şi bine făurită. She can roar!

8. Oh Land - Renaissance Girls


Nici de Oh Land n-aţi auzit. Daneza de 28 de ani (din al cărei nume real derivă numele de scenă) şi-a lansat anul trecut cel de-al treilea album, "Wish Bone". Înainte de asta, a aruncat în luptă lead single-ul "Renaissance Girls", un mic diamant indie-dance periculos de catchy. Serios. Nu am putut să nu o ascult de 20 de ori la rând după ce am rumegat-o mai bine: piesa este perfect produsă astfel încât să prindă la public. Şi totuşi, n-a prins. Nu pentru că nu ar fi o melodie bună, ci pentru că Oh Land mai are ceva de parcurs până să sară în ochi. Oricum, imnul pseudo-feminist este foarte bine construit, atât liric, cât şi instrumental, astfel încât să se întipărească bine în memorie. Este un spectacol auditiv şi merită ascultată. Cine ştie, poate va avea, în cele din urmă un succes neaşteptat, right #Gotye?

9. Birdy - Wings


Birdy a primit multă atenţie din partea omenirii după lansarea primului album omonim, dar mai ales după preluarea piesei "Skinny Love", de la Bon Iver. Superba, emoţionanta "Skinny Love". Artista, însă, a reuşit să se autodepăşească prin piesa "Wings" de pe albumul "Fire Within", lansat anul trecut. Este o doză bună de perfecţiune Birdy-cească şi îmi lasă senzaţia că a fost opţiunea-glonţ pentru lead single. Melodia este compusă de ea însăşi şi Ryan Tedder (ţineţi minte?) şi e absolut gorgeous. Sinceră, romantică, cu versuri geniale marca Birdy, o muzicalitate feerică şi o producţie jos-pălăria. Evident, are toate calităţile pentru a se afla pe lista de faţă. Melodia şi albumul în sine arată maturizarea muzicală a artistei şi faptul că reprezintă un rezervor fără fund de lirism şi imaginaţie autentice. Horray to Birdy!

10. Macklemore & Ryan Lewis feat. Mary Lambert - Same Love


Macklemore este atât de cunoscut şi uzual încât nu mai e cazul să trăncănesc despre el, aşa că trec direct la subiect. Ceea ce face melodia atât de specială sunt mesajul pacifist şi sinceritatea prin care este transmis. Piesa are o instrumenaţie simplă, guvernată de un pian ca la şcoală (ceea ce nu reprezintă un lucru rău). Astfel, ea triumfă prin versuri şi prin interpretare. Macklemore are un rap foarte frumos şi sincer, ca un discurs pentru egalitate, el cântă ca şi cum toate acele treburi l-ar reprezenta. Şi vine Mary Lambert, cu la fel de multă căldură, cu un glas fin şi cu un vers care are menirea de a se paraşuta la inima ascultătorului: "My love, she keeps me warm". Nu vreau să dezbat ideea desfăcută în piesă, ci doar să spun că este un imn perfect al acceptării şi al dragostei faţă de aproape, oricare ar fi orientarea lui. O melodie...frumoasă, pur şi simplu, senină şi caldă şi care îşi merită nominalizarea la Grammy.

Şi asta fu cea de-a doua listă. Ţin din nou să vă urez un an minunat, plin de dorinţe împlinite şi iubire. Nu e nevoie să spun că a fost criminal de greu să le aleg pe cele mai bune cinci piese, însă fapta a fost comisă şi iată-le aici pe cele "calificate" (ţin să menţionez că nu am putut să fac o triere întru totul critică, astfel că am vărsat şi puţină subiectivitate generală):

Daft Punk feat. Pharell Williams & Nile Rogers - Get Lucky
Beyoncé - XO
Lorde - Royals
Lana Del Rey - Young And Beautiful
Oh Land - Renaissance Girls

A fost o alegere cumplit de grea, aşa că voi merge acum să plâng într-un colţ. Ne vedem postarea viitoare.

Cheers,
Peach