luni, 29 decembrie 2014

Cele mai bune piese născute în 2014


Nelăsând în urmă spiritul Crăciunului, m-am gândit să fac acelaşi carnaval ca acum un an: un top 10 15 al celor mai bune melodii din anul care aproape trece, atât româneşti, cât şi internaţionale, 15 fiecare. Da, am reuşit să adun şi destule piese româneşti bune. Iar prima parte din postare e chiar a lor, după care vom continua cu cele internaţionale. Din fiecare oală le vom alege pe cele mai bune opt şi apoi...facem topuri în adevăratul sens al cuvântului. Să începem, nu?

Nu încă. Trebuie să punctez nişte lucruri.

Descrierea blogului arată că supa de muzică mai conţine şi ardei, ingredient ce nu prea a fost folosit pe parcursul anului, dar acum cred că e cazul să scăpăm accidental nişte ardei iute în supă. Nu e un lucru rău, am vrut doar să aduc la cunoştinţă reţeta blogului. De asemenea, având în vedere că se vor înşira exact 30 de piese, nu le voi face fiecăreia o descriere amplă ca în alte postări.

Altceva de spus ar fi că Alexandrina e moldoveancă şi, dacă noi o luăm pe Alexandrina, cine le-ar mai rămâne moldovenilor? Iar cea de-a doua chestiune este că nu am ales, cum am făcut şi anul trecut pentru compoziţiile româneşti, piesele care sunt mai mult reţetă străină.

Mulţumesc. Haideţi să vedem ce am ales (în ordine întâmplătoare).

Piese româneşti

Nu pot să spun că muzica românească a progresat, nici că a scăpat de obiceiurile proaste, nici că a învăţat să treacă peste comercial, dar s-au ivit câteva compoziţii care chiar merită ascultate, trecând peste faptul că videoclipurile au rămas la fel de clişeice - dar nu ne interesează asta, nu? Lista aceasta se desfăşoară în memoria fostei Nicole Cherry, care chiar putea fi salvatoarea muzicii româneşti, dar a ales să devină ea fata naivă şi să schimbe creativitatea cu bani şi faimă.

1. Sore - Dor să-ţi fie dor



Sore m-a surprins foarte plăcut cu piesa asta, care nu numai că are un aer internaţional, dar are versuri care sunt cu adevărat poetice şi cu noimă, precum şi o producţie foarte bună, un instumental dens, căptuşit foarte frumos cu bătăi tribale. Ca să nu mai vorbim despre videoclipul ce reflectă perfect starea din piesă.

2. Adda - Nu plânge, Ana



Adda este o compozitoare pricepută, dar nu ţinteşte întotdeauna unde trebuie. S-a apropiat, însă, foarte mult cu "Nu plânge, Ana", o piesă care redă cu multă îndemânare scriitoricească o discuţie între soţie şi amantă, cu tot cu accentele folclorice. Merita, totuşi, un final mai maiestuos, dar încheierea cu pian are şi ea un rol până la urmă în desfăşurarea întregului pachet muzical.

3. Feli - Cine te crezi



"Cine te crezi" este o baladă destul de atipică pentru peisajul românesc, vreau să spun, care nu te plictiseşte, care este cântată de o voce superbă şi care ştie să se exprime în versuri fără să sune ca de plastic. Întregul aer al piesei este unul elegant, aprins din când în când de refrenul timid, dar puternic.

4. Emmah Toris - Lyrical Sober Dementia



Altă piesă care nu sună ca de pe la noi este cea de-a doua mare piesă a lui Emmah Toris (da, am scris cum trebuie) după fantasticul "Ne întâmplăm". Această melodie este exact ceea ce spune titlul, ea impunându-se prin versuri criptice, dar din care îţi poţi da seama că se vorbeşte despre transformarea aşa-ziselor vedete în persoane de carton. Până acum, am dedus că intelectul artistei este peste puterea de procesare a românului obişnuit, dar sper că acest lucru nu o va opri să progreseze.

5. Delia feat. Kaira - Pe aripi de vânt



"Pe aripi de vânt" este fără dar şi poate cea mai bună piesă pe care am auzit-o vreodată de la Delia, o torpilă cu un refren care zboară pur şi simplu şi cu o performanţă nemaivăzută a Deliei în vreuna din melodiile sale, o compoziţie care spală pe jos cu single-ul precedent "Ipotecat". Aş fi preferat, totuşi, să cânte numai Delia - ştiţi, fără celelalte două voci -, dar înţeleg că trebuie promovaţi şi alţi artişti. Chiar şi aşa, o performanţă solo ar fi avut un aer mult mai personal şi mai autentic.

6. Mellina feat. Vescan - Poză de album



Marele punct forte al acestei melodii este refrenul foarte catchy, care sare puţin mai sus decât rap-ul destul de bun al lui Vescan. Luată aşa, este o piesă foarte bună - totuşi, auto-tune-ul folosit excesiv pe vocea Mellinei conferă un aer foarte nenatural refrenului care chiar e bun, iar instrumentaţia cam prea simplă nu scoate în evidenţă decât performanţa lui Vescan, piesa cerând un fundal mai dens, mai puternic, în ton cu mesajul foarte adevărat transmis de aceasta.

7. Loredana - Risipitor



Loredana s-a remarcat în anii recenţi prin apariţiile sale în piese care nu sunt chiar nasoale, iar "Risipitor" este triumful anului pentru veterana muzicii româneşti. Este o compoziţie bună, cu un refren care necesită o voce de zile mari ca a ei, presărată cu incluziuni vocale spontane care ornează foarte bine instrumentaţia care, deşi nu e foarte îndrăzneaţă, se pliază bine pe cântec. A, da, iar videoclipul este interesant spre destul de ciudat - nu e un lucru rău -, iar eu încă aştept să-l pricep - din nou, un lucru care nu e rău -.

8. F Charm feat. Ligia - Cod roşu



De când s-a ivit el uşurel în peisajul muzicii neaoşe, F Charm a trecut ca vântul prin pietre pe lângă mine, dar mi-a captat atenţia cu piesa "Cod roşu", pentru care îl felicit. Este o melodie care chiar exprimă disperare, iar refrenul este o bijuterie, ceva care chiar îţi rămâne în cap. Instrumentaţia este şi ea mai mult decât decentă, fiind foarte bine pusă la punct şi conturând exact peisajul psihologic sugerat de versuri.

9. Lidia Buble feat. Adrian Sînă - Noi simţim la fel



Chiar nu era necesară implicarea vocală a lui Adrian Sînă în această piesă pe care Lidia trebuie să strălucească 100%. "Noi simţim la fel", deşi este o compoziţie destul de comercială, nu are nicio secundă în care să fie fadă, iar pre-refrenul este piesa aşezată cel mai bine pe tabla acesteia. Instrumentaţia sună şi ea a pop autentic, nu ca în alte cazuri unde este un terci nesărat de R&B, hip hop şi pop de duzină. A avut un succes meritat.

10. Puya feat. Inna - Strigă



Puya, acest veşnic rapper român cu tentative de Eminem, a reuşit să închege o piesă care să "doară" şi care să te răscolească puţin, iar refrenul cântat de Inna este neaşteptat de bun, gestionând perfect ideea de a striga. Nu prea am ce comenta apropo de întreaga melodie, poate doar faptul că ar fi meritat un final care să mă lase "blown away" cum se zice, să încheie exploziv afacerea, dar nu pot să spun că, per total, nu ţinteşte unde trebuie.

11. Paula Seling - Acasă



Paula Seling are nişte abilităţi de compoziţie foarte bune şi mă bucur că nu şi le iroseşte cu melodii comerciale, cum a mai încercat înainte de piesa amintită, Confortabilă, cu un aer deosebit de calm şi de spiritual, "Acasă" este o călătorie foarte delicată prin fel de fel de peisaje feerice, ajungând, într-un final...acasă. Cu siguranţă exprimă mai bine noţiunea asta decât piesa omonimă a lui Smiley - amândouă sunt bune, dar dacă există un imn al domiciliului, acela e cântat de Paula Seling.

12. Alina Eremia - Când luminile se sting



După mai multe melodii care nu stau în picioare deloc şi de care mai bine uităm, Alina Eremia a tras lozul câştigător cu "Când luminile se sting", o piesă cu un aer uşor dramatic, apăsat, una în care artista îşi foloseşte cum trebuie vocea fenomenală. Versurile sunt şi ele o abordare reuşită a infidelităţii, încercate de atâtea ori în muzica noastră, dar rareori cum trebuie. "Când luminile se sting" e un exemplu că se poate, chiar se poate,

13. Vunk feat. Andra - Numai la doi



Dacă piesa precedntă este despre infidelitate, "Numai la doi" este despre ultra-fidelitate, însă are cam acelaşi aer uşor dramatic. Vocile Andrei şi lui Cornel Ilie se completează perfect, izbucnind pe refrenul energic, care este doar vârful unei compoziţii foarte reuşite, cu gust, creative, cu un fundal rock într-o cantitate potrivită (mergea puţin mai mult, dar probabil nu ar fi convenit publicului-ţintă).

14. Holograf feat. Antonia - Întoarce-te acasă



Piesa asta reprezintă ceea ce obţii dacă combini măiestria autentică Holograf cu strălucirea Antonicească - un imn al iubirii efervescent, dinamic, dominat de două voci extrem de capabile (da, Antonia cântă bine, am zis-o). Deşi videoclipul este alb-negru, el, în combinaţie cu melodia, evident, emană o aură călduroasă şi primitoare, o carismă specifică Holograf.

15. Alexandra Stan - Thanks for Leaving



Despărţirea de Marcel Prodan a îndreptat-o în mare pe Alexandra Stan pe calea cea bună. În mare. Nu tot ce a făcut după evenimentul acela se încadrează în categoria pieselor ne-naşpa, dar "Thanks for Leaving" este o bucăţică de pop suedez bine executat, care nu are acea răceală specifică exact din cauza faptului că reflectă acel eveniment adevărat în care a fost implicată artista. Mie îmi place, n-am ce să zic. De-ar fi păstrat Alexandra Stan direcţia bună...

Acestea au fost cele 15 piese care au strălucit cel mai mult în peisajul românesc şi care au ştampila Music chowder de "Merită o ascultare". Raportat la industria noastră, cel puţin. După cum am zis, voi alege opt piese care vor merge într-o etapă a clasamentului. A fost greu, dar acestea sunt:

Sore - Dor să-ţi fie dor
Feli - Cine te crezi
Delia feat. Kaira - Pe aripi de vânt
Loredana - Risipitor
F Charm feat. Ligia - Cod roşu
Lidia Buble feat. Adrian Sînă - Noi simţim la fel
Puya feat. Inna - Strigă
Holograf feat. Antonia - Întoarce-te acasă

Multe featuring-uri, dar asta e. E mai greu să străluceşti singur, se pare. Gata cu ardeiul, trecem la cele internaţionale.

Piese internaţionale

A fost un an grozav în muzica mondială: au fost lansate numeroase albume superbe, o mulţime de artişti au revenit în forţă, iar alţii şi-au făcut debutul cu nişte bijuterii de piese sau albume. A fost extrem de greu să aleg doar 15 melodii din gloata de piese bune, dar s-a reuşit.

1. Sia - Chandelier



Cuvintele sunt de prisos în ceea ce priveşte această capodoperă a Siei, dar dacă ar fi să o descriu, i s-ar potrivi termenii: glorios, sclipitor, exploziv, genial, triumfător sau astronomic. Acestea vin în contrast, însă, cu tematica crudă a piesei, Sia vorbind - din proprie experienţă - despre aruncarea problemelor în sticla de băutură şi disperarea şi nebunia care se instalează treptat. În puţine cazuri aşa piese senzaţionale se bucură de un succes răsunător, dar uite că s-a întâmplat şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că a făcut dreptate.

2. Ariana Grande & The Weeknd - Love Me Harder



Despre piesa asta am vorbit, am ridicat-o în slăvi, i-am dat cinci stele etc., dar simt nevoia să punctez din nou faptul că, alături de "Chandelier", "Love Me Harder" a reprezentat apogeul muzicii pop în 2014. Amândouă dau dependenţă, amândouă sunt briliante, "Love Me Harder" se diferenţiază, însă, prin senzualitate şi intimitate, un peisaj care scoate în evidenţă vocile de zile mari ale Arianei Grande şi The Weeknd.

3. Grimes feat. Blood Diamonds - Go



Până la această piesă, nu credeam că voi întâlni vreodată o piesă trap cu influenţe dubstep pe care s-o sufăr - sau mai grav, să-mi placă -, dar Grimes a reuşit imposibilul. Ceea ce e ciudat, pentru că Grimes este veterana unui cu totul alt gen, mai puţin pământean, unde îşi face bine treaba. "Go" este electrizantă, puternică, brăzdată de vocea angelică a artistei. Chiar dacă este o compoziţie extrem de bună, nu-i recomand canadiencei să rămână pe acest gen. Oricum nu o va face. Va lansa în 2015 un album care, cel mai probabil, va primi 10. "Go" are o producţie grozavă, dar nu mai bună ca...

4. FKA twigs - Two Weeks



2014 a fost un an perfect pentru Tahliah Barnett, alias FKA twigs: a lansat un album excepţional, s-a făcut cunoscută lumii şi s-a cuplat cu Robert Pattinson. "Two Weeks" este, după cum ziceam acum o săptămână, cea mai bună piesă de pe albumul LP1. Este îndrăzneaţă, futuristă şi senzuală: FKA twigs în trei cuvinte, Şi "Two Weeks" are o producţie senzaţională, dar tot nu se compară cu...

5. iamamiwhoami - Fountain



"Fountain" reprezintă startul acelei călătorii senzaţionale numite "Blue" cu care am terorizat paginile blogului. Şi ce start. Cred că am spus că e perfectă şi cele, că este lapte şi miere pentru urechi, că Jonna Lee a făcut o treabă senzaţională. Dacă nu aţi avut curiozitatea să aflaţi despre ce vorbesc, acum aveţi ocazia. Aveţi în faţa voastră 6 minute de rai. Totuşi, nici măcar producţia perfectă iamamiwhoami nu reuşeşte să atingă stelele pe care le atinge...

6. Röyksopp & Robyn - Monument



Titlul piesei reflectă foarte bine impozanţa acesteia. Jos pălăria în faţa celor de la Röyksopp care au meşterit o asemenea piesă cu adevărat monumentală, probabil cea mai bună piesă dance a anului (care nici măcar nu e dance în adevăratul sens al cuvântului). "Monument" duce întrebarea "ce voi face în viaţă" la un nivel existenţial, în care simţi că pluteşti în univers şi îţi contemplezi drumul pe Pământ.

7. St. Vincent - Prince Johnny



Albumul "St. Vincent" a fost bomba anului 2014, un cocktail molotov de piese senzaţionale. Una din ele este "Prince Johnny", una din melodiile mai meditative ale artistei, în care se vorbeşte despre"un prieten care se auto-distruge şi pe care ai vrea să-l ajuţi, dar apoi îţi aduci aminte că nici tu nu eşti la fel de blând cu tine". Art rock amestecat cu rock alternativ şi voci de înger.

8. Avey Tare's Slasher Flicks - Little Fang



Performanţa acestei piese a fost că a lăsat foarte mulţi oameni scărpinându-şi capetele, inclusiv pe mine. Este o combinaţie tare ciudată: o piesă de pop-rock psihedelic care, până la urmă, nici nu prea poate fi încadrată într-un gen anume de fapt şi de drept, cu o atmosferă care se doreşte a fi înfricoşătoare, dar intenţia adevărată este să dea o atmosferă de Scooby-Doo, şi care vorbeşte despre...un pisoi. V-am atras atenţia? Dacă da, atunci, videoclipul este disponibil câteva rânduri mai sus, dar atenţie: este cel puţin la fel de ciudat precum sună piesa în sine.

9. Lorde - Yellow Flicker Beat



Imediat după ce am ascultat primul minut din cea mai nouă piesă a lui Lorde, mi-am spus: "asta e mai bună decât tot albumul "Pure Heroine" la un loc". Au trecut mai bine de trei luni şi nu mi-am schimbat părerea. Scrisă pentru ultimul film Hunger Games, "Yellow Flicker Beat" reflectă conflictul interior şi exterior al lui Katniss şi răceala aşternută peste acea lume, o întreagă poveste produsă impecabil de Paul Epworth. Am un deja vu. Am mai vorbit despre asta, aşa-i?

10. Lana Del Rey - West Coast



Regula nr. 1: Lana Del Rey nu are cum să greşească în plan muzical. Regula nr. 2: Dacă Lana greşeşte, vezi regula nr. 1. "West Coast" e prima piesă lansată de pe splendidul album "Ultraviolence" (care a obţinut un loc fruntaş în topul albumelor din 2014 pe Music chowder), una dintre multele bijuterii ale acestuia. Vocea mătăsoasă a Lanei se îmbină perfect cu instrumentalul indie rock cu accente de surf rock, iar punctul de atracţie al piesei îl constituie probabil build-up-ul care se realizează până la refren, apoi încetinirea neaşteptată a tempo-ului. Cum spuneam, Lana nu greşeşte, nici dacă vrea.

11. First Aid Kit - Stay Gold



"Stay Gold" e un album care merită cu prisosinţă ascultat. După ce treci de primele două piese briliante, dai de cea mai strălucitoare nestemată (sau lingou de aur) de pe întreg albumul - părerea mea - "Stay Gold". Elementele ce recomandă melodia sunt producţia delicioasă, refrenul incredibil de bun şi versurile care ating coarda sensibilă a celor care vor ca lucrurile bune să rămână bune pe veci. Nu se prea întâmplă, din păcate, ne spun surorile suedeze din trupa First Aid Kit.

12. Lykke Li - No Rest for the Wicked



Nimeni nu se pricepe mai bine decât Lykke Li în a meşteri o piesă plină de remuşcări şi melancolie, care să sune şi extrem de bine. "No Rest for the Wicked" vorbeşte despre acele momente când ţi-ai lăsat persoana iubită la nevoie, iar acum e prea târziu să mai îndrepţi situaţia. Videoclipul dublează această idee printr-o poveste care îţi frânge inima, aşa că mai bine vă uitaţi când nu există febra Revelionului (sau încă a Crăciunului, dacă sunteţi eu - nu, nu sunt pe rit vechi, doar că îmi place să consider că încă mai e Crăciunul).

13. Paramore - Ain't It Fun



Nu am avut ocazia să vorbesc despre cât de grozav e albumul care poartă numele trupei Paramore, album lansat anul trecut. Practic, Paramore este cea mai bună trupă rock din trecutul recent şi, în viziunea mea, nu există îndoială. "Ain't It Fun" a fost lansată pe 4 februarie anul curent, aşa că putem s-o aruncăm pe lista celor mai bune piese din 2014. Piesa este o combinaţie excelentă de funk rock şi soul, care combină vocea legendarei roşcate focoase Hayley Williams cu vocile unui cor gospel, vorbind cu mult sarcasm despre trecerea de la lumea sigură, liniştită de acasă la lumea adevărată.

14. Banks - Drowning



Dacă chiar aţi ajuns cu cititul până aici, atunci vă mulţumesc frumos din mijlocul unui oraş bătut de cod roşu de viscol. Banks a avut mai multe lansări în acest an, dar "Drowning" este, zic eu, cea mai bună dintre ele - am spus-o şi când am zis că Banks merită o ascultare. Este o melodie cu un fundal întunecos, dar elegant, specific Banks, în care artista îl ia la rost în stilul ei pe cel care i-a frânt inima. Originalitatea, însă, constă în acest sound semnătură al lui Banks şi în vocea ei, care e echivalentul auditiv al catifelei roşii.

15. Katy B - Crying for No Reason



"Crying for No Reason" a constituit melodia care a atras atenţia asupra artistei britanice mai devreme în acest an. O baladă breakstep superbă, piesa aduce în prim-plan cam aceeaşi idee ca "No Rest for the Wicked", însă în cu totul alt ambalaj, un fundal sonor sclipitor, dominat de vocea copilărească, cristalină a lui Katy. Iar versurile sunt foarte stridente, pline de emoţie şi remuşcare: I never faced all the pain I caused, now the pain is hitting me full force.

Ei bine, dacă la categoria "piese româneşti" a fost foarte greu, aici a fost imposibil. Dar cum suntem învăţaţi că nimic nu este imposibil, am reuşit s-o scot la capăt şi pe asta. Iată-le pe cele opt norocoase:

Sia - Chandelier
Ariana Grande & The Weeknd - Love Me Harder
FKA twigs - Two Weeks
iamamiwhoami - Fountain
Röyksopp & Robyn - Monument
Lorde - Yellow Flicker Beat
Lana Del Rey - West Coast
Paramore - Ain't It Fun

Şi acum vine surpriza. Pe lângă topul pe care îl voi realiza eu personal ca anul trecut, va exista un top al "cititorilor fideli", să zic aşa. Ei vor acorda pieselor alese mai devreme în postare (opt de fiecare parte) următoarele punctaje: 10 pentru piesa preferată, 8 puncte pentru a doua preferată, apoi 6,5,4,3,2,1 pentru următoarele piese din topul personal. Voi aduna toate voturile şi vom vedea ce iese. Singura condiţie e ca cei care votează să asculte în prealabil cele opt piese selectate la final de la fiecare categorie. Topurile vor fi publicate, în principu, în prima zi din 2015. Ceea ce înseamnă că asta e ultima postare din acest an.

...

Atunci, eu vă urez un an nou plin de bucurii, împliniri, sănătate, în care toate să vă meargă bine şi să reuşiţi în tot ce vă propuneţi şi, de asemenea, să fiţi împăcaţi cu voi înşişi şi cu ceilalţi. Vă mulţumesc mult pentru atenţia acordată în acest an minunat şi ne vedem în 2015!

Pentru ultima dată în 2014,
Peach

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu